Det var länge sedan säkerhetskopior var omständliga att göra. Så om du inte redan skickar upp dina värdefulla filer till molnet är det dags att börja nu. För du vill inte vara den kissnödiga doktoranden jag träffade för några år sedan.
Doktoranden hade suttit på ett kafé, lämnat datorn för ett snabbt besök på toaletten och när hen kom tillbaka var datorn givetvis borta. Och med den massor av material som det inte fanns några säkerhetskopior på och som därmed var borta för alltid.
Det här var på den tiden när det fortfarande kunde vara bökigt att göra en säkerhetskopia. När man behövde komma ihåg att ansluta en extern hårddisk, starta backupprogrammet och sen när allt var klart lägga hårddisken på ett bra ställe.
Det var fortfarande bökigt att säkerhetskopiera, och på något plan fullt begripligt att man slarvade med det.
Idag finns inga ursäkter kvar. Den främsta anledningen till det är molnet. Med sjunkande priser för lagring och allt snabbare bredbandsuppkopplingar gör sig säkerhetskopior inte längre bäst på en extern hårddisk, utan på en server någonstans på internet.
Fördelarna med en molntjänst framför en extern hårddisk är flera:
- Molnet är per definition någon annanstans än där datorn befinner sig. En säkerhetskopia på en extern hårddisk skyddar mot en kraschad hårddisk eller andra problem i själva datorn. Men den skyddar inte mot brand, stöld eller något annat som sveper med både dator och säkerhetskopia i samma olycka.
- Alla datorer är anslutna till internet nästan hela tiden de används. Det innebär att man inte längre behöver komma ihåg att säkerhetskopiera. Har man en gång installerat backupprogrammet och ställt in det rätt kommer det att skapa säkerhetskopior i bakgrunden, det är inte längre något man måste komma ihåg att göra.
- Lagringsutrymmet är obegränsat.
Mitt förslag: Skaffa Arq och skapa ett konto hos Wasabi.
Varför Arq? #
Arq är ett utmärkt backupprogram för både Windows och Mac. Det har flera finesser som gör det användbart:
- Till skillnad från många backuptjänster på nätet är Arq ett fristående program, där du själv väljer var säkerhetskopiorna ska lagras. Arq fungerar bland annat med Google, Microsoft och Dropbox. Har du redan konton där, med lagringsutrymme över, kan du alltså skicka dina säkerhetskopior dit. Om du verkligen vill ha hängslen och livrem går det dessutom att skapa säkerhetskopior på flera olika ställen.
- Att lagra känsliga saker i molnet kan kännas olustigt. Därför krypterar Arq alla filer innan de skickas från din dator till molntjänsten. Bara den som kan lösenordet du väljer kan återställa filerna du säkerhetskopierar. (Vilket innebär att det är väldigt viktigt att du skriver upp lösenordet på ett ställe där du kommer ihåg det – och se där, ytterligare en bra anledning att skaffa en lösenordshanterare!)
- När Arq väl är installerat sköter det sig själv och säkerhetskopierar allt nytt en gång i timmen, men skickar mail om det blir problem. Så länge Arq inte ”hör av sig” kan du alltså utgå ifrån att allt du gör på datorn säkerhetskopieras.
- Arq sparar flera kopior av samma fil. Grymt bra om man exempelvis jobbar med text i ett ordbehandlingsprogram och själv råkar göra ett fel som inte upptäcks efter ett tag, till exempel raderar en stor mängd text. Då går det i Arq att hoppa tillbaka i tiden och öppna en version av dokumentet där de raderade textstyckena finns kvar.
Varför Wasabi? #
Om du redan har lagringsutrymme över på ett konto hos någon av de tjänster som går att använda med Arq, skicka dina säkerhetskopior dit. Men om du måste skaffa nytt är mitt förslag att du tittar på Wasabi, särskilt om du har stora mängder data. Prislappen hos Wasabi står sig riktig bra i konkurrensen, och dessutom är överföringshastigheten till företagets servrar bra. Det innebär att kostnaden för säkerhetskopiorna inte bränner ett stort hål i plånboken, och du behöver inte heller vänta länge på att de ska bli klara.
(Men första gången du gör din säkerhetskopia och allt du har på datorn kommer det givetvis ta tid. För mig, som har närmare 1,5 TB på Wasabi, tog det knappt två dygn.)
Glöm inte externa hårddiskar och bilderna i telefonen #
Och så en liten påminnelse som avslutning. Om du har externa hårddiskar där du har originalfiler lagrade, glöm inte att lägga till dem i Arq också. Och om du fotograferar mycket med mobilen, se till att de bilderna hamnar på datorns hårddisk så att de också följer med i Arqs säkerhetskopior.
Du kanske redan har bilderna i molnet, via Apples eller Googles tjänster. Men det är inte tjänster för säkerhetskopiering, det är tjänster för att synka innehåll mellan olika enheter. Skillnaden mellan det och en säkerhetskopia är framför allt att en raderad bild som synkas försvinner från alla enheter. Men en raderad bild som säkerhetskopieras fortfarande finns kvar i säkerhetskopian.
Foto: Sebastian Herrmann.